Angst

Angst og behandling af angst

Bekymrer du dig alt for meget?

Bekymrer du dig om alt muligt – alt for ofte og alt for meget? Oplever du, at angsten er ved at overtage kontrollen over dig og ikke omvendt? Hvis svaret er ja, så er det selvfølgelig en meget ubehagelig situation at være i, men der er hjælp at hente.

Der findes mange og især unge med angst. Så du er ikke alene.

Hvordan føles angst?

Når du opfatter noget som farligt eller truende, aktiveres din angstrefleks (stressrespons). En kaskade af stresshormoner, så som noradrenalin og kortisol bliver udskilt. Disse hormoner sørger for, at energien i din krop bliver dirigeret ud til de steder, hvor det er brug for energi i en kamp- eller flugtsituation. Da du skal kunne bruge dine muskler til enten at kæmpe eller flygte, får de et skud ekstra energi. Dit sind skal også være klar til kamp eller flugt. Din hjerne vil derfor overvåge forskellige farer og være ekstra sensitiv i forhold til mulige trusler.

Angst kan virke meget voldsom og til tider nærmest invaliderende.

Når din krop gør sig klar på kamp eller flugt, så omdirigeres energien, og du vil kunne mærke det fysisk. Ved et angstanfald kan du opleve et eller flere af følgende fysiske angstsymptomer:

 • Kvalme
 • Uvirkelighedsfornemmelse
 • Hurtig hjertebanken
 • Du ryster
 • Tør i munden
 • Uro i maven
 • Ondt i maven
 • Åndenød
 • Du sveder
 • Du rødmer
 • Du føler dig svimmel
 • Du får svært ved at tale

 

Angst kan opstå i mange forskellige situationer og kan skyldes f.eks. både social angst, eksamensangst, eller præstationsangst.

Hvis du oplever, at din angst forhindrer dig i at leve det liv, du gerne vil leve eller forhindrer dig i at være den person, du gerne vil være, så kan det være en god idé at søge hjælp. Det findes megen god hjælp at få. Jo før du får hjælp – jo lettere vil det være for dig at komme af med din angst.

Der findes mange gode råd mod angst. Men hvis du vil af med dine bekymringer og angst, er det en god idé, at du først lærer lidt om angst. Angst har en meget vigtig funktion. Den skal nemlig holde os i live. Det er en biologisk og psykologisk refleks, som vi har nedarvet fra vore forfædre. I psykologisprog, kalder man det for en stressrespons.

Kom af med din angst

Angst og stress

Et andet navn for stressrespons er ”Fight-Flight-Freeze”-responsen, eller på dansk ”Flygt-Kæmp-Frys”-responsen. Når vi opfatter noget som truende eller farligt, aktiveres ”Flygt-Kæmp-Frys”-responsen. Både krop og sind gør klar til enten at kæmpe, flygte eller som sidste udvej ”fryse til is”.

En typisk angstdefinition er, at det er en naturlig reaktion på en oplevet fare.

Selv om angst kan være meget ubehageligt, så er det en overlevelsesmekaniske, som har sikret menneskets overlevelse. Prøv at tænke på. hvad der vil ske, hvis ikke vi havde denne mekanisme. Hvad vil der ske, hvis vi ikke var bange for højder? Tænk, hvis vi med glæde og uden enhver form for frygt sprang ud fra høje højder? Tænk, hvis vi ikke var bange for store rovdyr, men frejdigt kastede os rundt om halsen på den sultne løve ude på savannen?

Når du oplever angst, handler det i grund og bund om, at din hjerne gør det den skal. Den passer på dig. Den skal sørge for, at du er på vagt og holder øje med ting, som kan være farlige og den sørger for, at kroppens energi bliver dirigeret ud til de dele af kroppen, som har brug for den mest i en farlig situation – det vil sige til dine muskler.

Hvorfor får man angst?

Få konkrete værktøjer til at reducere angst

En af de mest effektive måder at komme af med sin angst er at få metakognitiv terapi. Metoden er særdeles egnet til unge med angst, da den både er kortvarig, øvelsesbaseret og kan bruges på alle de forskellige ting som kan fremkalde bekymringer og angst. Gennem metakognitiv terapi får du konkrete værktøjer, som du kan bruge, når du kommer ud i angstprovokerende situationer.

Jeg tilbyder megakognitiv terapi i Hørsholm til både børn, unge og voksne, der lider af f.eks. socialangst, eksamensangst eller præstationsangst.

Kontakt mig på tlf.: 22 64 97 08, og få en tid til terapi. Så har du allerede taget det første skridt, der skal hjælpe dig af med din angst.

Jeg glæder mig til at hjælpe dig af med din angst.