Om stress

Stress er en naturlig psykisk og fysisk respons som aktiveres, når vi oplever noget som pressende eller truende. Stressresponsen sikrer at en række hormoner (primært adrenalin og kortisol) udskilles i kroppen og gør krop og sind klar til at enten kæmpe, flygte eller fryse til is.

Din krop og sind gør klar til en truende situation, hvor kroppen gør klar til at bruge primært dine store muskelgrupper for at redde dit liv. Energi bliver dirigeret væk fra fordøjelsessystemet og de højere eksekutive funktioner i hjernen til dine muskler – som kroppen tror du skal bruge for at kunne overleve.

Stressresponsen er ”lavet til” en kortvarig fysisk aktivering. Til at kunne flygte fra den farlige løve på savannen. Så snart du er i sikkerhed, kan du hvile dig efter den krævende flugt og stressresponsen deaktiveres.

Stress er derfor i grund og bund en overlevelsesmekanisme som gennem tiderne har sikret vores overlevelse. Den har sikret, at vi får det ekstra skud energi og styrke, vi skal bruge til at tage hurtig handling og kæmpe eller flygte i en farlig situation.

Problemet er, at stressresponsen er en gammel reaktion, som vi har nedarvet fra vore forfædre og som ikke er udviklet gennem evolutionen. Den er ikke tilpasset vores moderne samfund men reagerer som om, at vi stadig lever som hulemennesker på savannen.

Det betyder, at når du bliver presset af deadlines på dit arbejde, konflikter eller bliver arbejdsløs, reagerer din hjerne, som om du er livsfare. Dette selv om du ikke er i reel fare. Det er situationer, hvor du faktisk ikke har brug for dine muskler på den måde. I virkeligheden bruger du dem slet ikke i den her type af problematikker, selv om kroppen gør klar til det. Det kan skabe fysiske problemer i længden.

Herudover er det som giver os stress ofte vedvarende faktorer. Deadlines på stribe, langvarige konflikter og konstante påmindelser om at vi ikke slår til. Din hjerne bliver her ved med at producere stress hormoner, og din stress kan blive langvarig.
Det er den ikke ”lavet til”, og din krop får for mange stresshormoner. Det kan føre til en lang række symptomer både fysiske og psykiske.