Er du nervøs, for nervøs, i flere dage, før du skal præsentere noget foran andre? Bekymrer du dig for, at stemmen knækker eller at du blokkerer hvis du skal præsentere noget eller holde et oplæg foran andre?
Det kan der gøres noget ved. Her og nu. Få konkrete værktøjer som du kan bruge med detsamme.
De fleste af os er meget nervøse, når vi skal op til en eksamen, holde en tale eller give en eller anden form for præsentation. At stå foran andre mennesker og risikere at blive bedømt og muligvis også få kritik, er noget af det, som skræmmer os allermest.
Det er altså ikke unormalt, hvis du oplever stærk angst for at tale eller på anden vis præsentere noget foran andre. I situationen kan du opleve, at du sveder meget, og måske rødmer eller ryster du, når du taler. I dagene op til din præsentation kører dine tanker måske i ring og du får svært ved at sove og spise, eller du bliver måske ekstra irritabel. Du har generelt svært ved at tænke på andet end det, at du skal præstere.
Det findes en hel del, du kan gøre for at komme din præstationsangst til livs. Jeg arbejder ud fra den metakognitive metode. Det er en evidensbaseret metode med meget gode resultater. Jeg tager udgangspunkt i netop dine udfordringer. Jeg ser på, hvordan din angst kommer til udtryk for dig lige nu og på, hvordan du håndterer den. Fokus vil være på, hvordan du håndterer det, du synes er svært. Det er nemlig her, du finder roden til din angst, og dermed hvordan du kan kontrollere den.
Præstations angst skal afhjælpes fremadrettet og konkret. Man behøver ikke dvæle ved svære hændelser i fortiden for at få det bedre. Jeg graver nemlig ikke i, hvad det er, du tænker eller føler, men hvordan du forholder dig til det, du tænker og oplever. Gennem metakognitiv terapi får du nogle konkrete værktøjer, som du kan bruge, når du kommer ud i situationer, som gør dig utryg. Det er værktøjerne, som gør hele forskellen og som gør, at du hurtigt kan få det bedre igen.